Secunda maakt mensen bijzonder

Trajecten

Kringloopwinkel Secunda is een ideale omgeving voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. In een mix van zinvolle werkzaamheden, professionele begeleiding en leuke werkplek speelt Secunda een rol in het verkleinen van de afstand.
marcel

Via Secunda aan een vaste baan

Marcus Willems (36) uit Kesteren heeft sinds enkele weken een vaste, betaalde baan als orderpicker in een distributiecentrum en is daar zeer blij mee. Bij ‘leerschool’ Secunda deed hij de nodige vaardigheden op…

Marcus zat ooit in de bouw, maar dat ging fysiek niet meer

Via de prettige bemiddeling van Tom Bronk van reïntegratiebureau Solutioo via de gemeente Buren kwam hij afgelopen februari bij Secunda terecht.

‘Het hoofd verkoop, heeft mij toen een halve dag geholpen en ik ben gewoon aan de slag gegaan. Ik stond aan de kassa in de winkel, hielp klanten en hield de voorraad bij. Ze lieten me heel vrij daar. Ja, het was fijn om wat te kunnen doen in die periode. Ik heb vooral geleerd om goed naar andere mensen te luisteren en ze te helpen. Maar ook om mijn geduld te bewaren en niet kwaad te worden. Je leert echt om zelf beter in het leven te staan.

Heftige problemen

Je hoort soms heftige problemen aan van mensen in hun zoektocht naar huisraad, zoals een boer uit de buurt die alles kwijtraakte bij een brand. Secunda is een grote organisatie en in die korte tijd heb ik een goede band opgebouwd. Het is wel jammer dat ik er wegging, want het was altijd erg leuk en gezellig. Nu ik een tijdje geleden een betaalde baan in de buurt heb gevonden, ben ik daar natuurlijk heel erg blij mee.’

Marcus is vanuit een reïntegratietraject begonnen bij Kringloopwinkel Secunda. Inmiddels heeft hij een vaste betaalde baan.

MARCUS WILLEMS
‘Vooral geleerd om met problemen om te gaan’
“Je loopt wel door de regen, maar je wordt niet zo nat”
Het is een keuze om je bij regenachtig weer naar buiten te wagen. Daar moet je echt achter staan om je bestemming te bereiken. Mensen die bij Secunda starten dienen diezelfde wil te hebben. De wil om iets te veranderen. Want in de dagelijkse praktijk wordt je ook bij Secunda geconfronteerd met punten van aandacht. Zonder de wil om iets aan jezelf te veranderen wordt de bestemming niet bereikt.
traject

JP van den Bent Stichting

‘Wij zijn van dagbesteding overgegaan op een werk- en leercentrum omdat wij erachter kwamen dat mensen wat willen doen, zich nuttig willen voelen en wat kunnen leren op de arbeidsmarkt. Onze doelgroep – bestaande uit alle niveaus – heeft een afstand tot de arbeidsmarkt en komt moeilijk aan de slag. We zochten naar mogelijkheden voor hen en kwamen toen bij Secunda terecht.

Tevredenheid

Inmiddels werken we jarenlang samen met Secunda naar alle tevredenheid. In de omgeving van Tiel is het lastig om onze cliënten aan het werk te krijgen. Bij Secunda krijgen zij wel die kans’, legt Laela Paques van JP van den Bent Stichting uit.
Onze cliënten maken spullen, zoals kerstboompjes, kasten en plantenbakken van hout die worden verkocht in de winkels van Secunda.

Apetrots

‘Belangrijker dan het product zelf is het gevoel dat ze krijgen: ze doen ertoe. Onze cliënten zijn apetrots als hun spullen in de winkel staan. En als het verkocht wordt, is het helemaal feest. De laatste keer hebben we een survivaldag gehad van de opbrengst van de spullen. Dat is heel tastbaar voor ze en dan genieten ze volop. Wat ons betreft, gaat de samenwerking met Secunda nog jaren verder.’

LAELA PAQUES & NATASCHA WIGMANS
‘Bij Secunda is alle geduld en begrip’
JP van den Bent Stichting biedt opvang aan verstandelijk beperkte mensen door onder meer crisisopvang
en woonplekken.